Vakantie in het buitenland, waar ben ik voor verzekerd?

verzekerdHet is voor veel mensen onduidelijk op welke zorg zij recht hebben wanneer zijn op vakantie zijn in het buitenland. Hoewel je in alle gevallen recht hebt op zorg is het afhankelijk van het land waar je op vakantie bent welke medische zorg je zult krijgen. Ook de vergoeding van de zorg hangt af van het land waar je op dat moment bent. In bepaalde gevallen zal je zorgverzekering bepaalde kosten niet dekken of niet helemaal dekken. Het is dan ook verstandig om een aanvullende verzekering te hebben of een reisverzekering.

De kosten van zorg in het buitenland

Er worden afspraken gemaakt tussen landen om elkaars verzekerden te helpen wanneer zij zorg nodig hebben. Toch heeft Nederland lang niet met alle landen afspraken over de medische zorg die in het basispakket zit. De kosten die hierbij gepaard zijn worden onderling afgerekend tussen de landen. De lijst met landen waar Nederland afspraken mee heeft kan je hier nalezen. Wanneer je op vakantie gaat naar een land waar geen afspraken mee gemaakt zijn over zorg? Dan is het verstandig om na te gaan in je zorgpolis voor welke medische zorg je daar verzekerd bent. Bij onduidelijkheden is het altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten, dan ben je zeker van alles.

Wereldreis maken?

Wanneer je een langer verblijf in het buitenland door gaat brengen, bijvoorbeeld een wereldreis van enkele maanden zal je zorgverzekeraar bepalen of je nog verzekerd bent. Regel dit goed met je verzekeraar, het kan heel ongunstig zijn om er tijdens je reis achter te moeten komen dat je niet meer verzekerd bent.

Zorgverzekering

Je basisverzekering is dus belangrijker dan je zelf in veel gevallen denkt, ook wanneer je er binnen Nederland bijna geen gebruik van maakt. Zorg heeft in het buitenland andere kosten dan dat dit in Nederland heeft, de rekeningen kunnen dan ook hoog oplopen. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en beperkingen van je huidige verzekering en sluit extra verzekeringen af wanneer onduidelijkheden mochten zijn.